Kundklubb

Ska du börja springa?

Så kommer du igång med löpningen

Att springa är en enkel och billig träningsform med många hälsofördelar. Men var ska man börja? Mia berättar hur du lättast kommer igång med löpningen, undviker klassiska nybörjarmisstag och förebygger skador.

 

Viktigt med rätt skor
Innan du tar dig ut i löparspåret bör du se till att ha rätt par skor för dina fötter. Ett bra par skor ger stabilitet, avlastar kroppen och fungerar stötdämpande, vilket förhindrar skador. Gå till en butik där du kan prova skorna och få hjälp av personalen. Helst bör du välja en storlek större än du är van vid – när man springer trycks nämligen foten fram i skon, och en för trång sko kan ge smärta i tårna.

Det kan vara en bra idé att införskaffa två par löparskor med olika egenskaper. Ett par med mer dämpning passar till exempel bra för längre sträckor medan ett par lättviktsskor är utmärkta för intervallträning. Du kan också välja dina skor utifrån underlag, exempelvis ett par för asfalt och ett par för stig och terräng. Genom att alternera mellan olika par förlänger du dessutom skornas livslängd!

 

Kläder för olika väder
För en nybörjare kan det vara svårt att veta hur man ska klä sig inför sin löprunda. Det viktigaste är att du bär funktionskläder som inte blir tunga och blöta så fort du svettas. Ett vanligt misstag är att klä sig för varmt, så tänk på att sätta på dig svalare kläder än vad du tror behövs. Det ska helst kännas lite kyligt när du ger dig ut – då får du springa för att få upp värmen! Använd gärna lager på lager-principen så kan du enkelt anpassa klädseln under passets gång genom att ta av eller på ett lager.

 

Ge dig själv rätt start
Hur man lägger upp sin träning är jätteviktigt. Om du som nybörjare plötsligt börjar springa fem gånger i veckan kommer både motivationen och kroppen att ta skada. Många tänker att man måste springa hela passet, men det går jättebra att varva med gång och sedan öka andelen löpning med tiden. Passet är absolut inte bortkastat bara för att man gick några sträckor! Kom ihåg att vara snäll mot dig själv och se all rörelse som något positivt – att promenera, stretcha och styrketräna ger dig faktiskt bättre förutsättningar att lyckas med din löpträning.

 

Hitta motivationen
Att börja springa och att faktiskt göra det till en vana är två olika saker. Fundera på vad du vill ha ut av din träning – vill du kunna springa en mil, anmäla dig till ett lopp eller helt enkelt få lite mer motion och frisk luft? Att sätta ett tydligt mål kan motivera dig och ökar sannolikheten att du lyckas med din träning.

Det är också viktigt att löpningen inte blir för enformig. Genom att springa olika rundor med olika slags underlag och i varierande tempon minskar du inte bara risken för skador – träningen blir också betydligt roligare!

 

Njut av rundan
Att springa utomhus är härligt och avkopplande – och ett perfekt sätt att komma närmare naturen och upptäcka nya platser! Gör utflykter till olika löparspår, besök naturreservat eller ta bussen någonstans för att sedan springa hem. Att få vistas ute i den friska luften och ta in naturens alla intryck är något helt annat än att springa på löpbandet på gymmet. Så småningom lär du dig att genuint njuta av upplevelsen och kommer att längta till nästa runda!

 

Dela

Relaterade tips

Hittade inga relaterade tips

Skicka in dina önskemål och idéer

Ge oss din feedback om vad du tycker om Smakrådet. Är det något som saknas? Vilka aktiviteter och evenemang skulle du vilja ha? Fyll i vårt enkla formulär och hjälp oss skapa en ännu bättre shoppingupplevelse.

Populära sökningar

Butiker

Mat & dryck

Hälsa & service

Feedback

Skicka in önskemål och idéer

Är det något som saknas? Vilka aktiviteter och evenemang skulle du vilja ha? Fyll i vårt formulär och hjälp oss skapa en ännu bättre shoppingupplevelse.

Feedback

Välkommen till kundklubbsprofilen

Här kan du enkelt skapa en kundklubbsprofil eller logga in på din befintliga profil.